reklam
reklam
DOLAR 34,2526 % -0.04
EURO 37,0473 % 0.05
STERLIN 44,5381 % 0.02
FRANG 39,5346 % -0.19
ALTIN 3.016,37 % -0,38
BITCOIN 67.284,00 -0.303

Vefakâr Gençlik; Fedakâr Ecdadını Unutmayacak!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Vefakâr Gençlik; Fedakâr Ecdadını Unutmayacak!
reklam

Babaeski’de, Sarıkamış’ta donarak şehit olan 60 bin askeri anmak için yürüyüş düzenlendi. Yaklaşık eksi 10 derecedeki hava sıcaklığına rağmen yüzlerce kişi yürüyüşe katıldı.

Babaeski Gençlik Merkezi, 102 yıl önce Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Allahuekber Dağları’nda donarak şehit düşen 60 bin askerimizi düzenlediği yürüyüş ile andı.

Babaeski Gençlik Merkezi önünde başlayan etkinlikte, yürüyüşe katılanlara Gençlik Merkezi Müdürü Beyazıt Örgel tarafından “Sarıkamış Şehitleri” yazılı şapka ve kaşkol dağıtıldı.

 

Yürüyüş öncesi İMKB Ticaret Meslek Lisesi Öğrencisi Dilara Doğan, yaptığı konuşmada “Tarihin en soğuk olayı, Sarıkamış Harekatıdır. 22 Aralık 1914 tarihinde başlayan Sarıkamış Harekatı toplamda 18 gün sürdü. 60 bin kahraman Osmanlı askerinin donarak ve hastalanarak hayatını kaybettiği harekatın üzerinden 102 yıl geçti. Harekatın ilk 2 gününde Osmanlı askerleri Rus birliklerine karşı kahramanca mücadele etti. Enver Paşa'nın emriyle başlayan harekatın amacı ise Rusları kuşatmak ve Kars, Ardahan, Artvin gibi Doğu illerini geri almaktı. Osmanlı Devleti tarihinin en acı olaylarından biri olan Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümünde hayatını kaybeden kahraman askerleri bir kez daha minnetle ve şükranla anıyoruz. Hastalık ve soğukla mücadele eden Osmanlı askerleri 1914'te başladıkları harekatı 18 gün sürdürebildi. 9 Ocak 1915'te sona eren harekatın ardından 60 bin Osmanlı askeri hayatını kaybetti. Ruhları şad olsun” dedi.

 

Daha sonra Babaeski İlçe Müftü Vekili ve Vaizi Cafer Çakırgil ve Fatih Camii İmamı Erol Şahin, tarafından Sarıkamış Harekatı'nda hayatını kaybeden askerler için mevlid-i şerif okundu.

Kaymakam Tarkan Keskin, başkanlığında başlayan yürüyüş etkinliğine, Belediye Başkanı Av. Abdullah Hacı, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Hatip, İlçe Jandarma Komutanı J.Binbaşı Mustafa Gümüşoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadriye Tokat, AK Parti İlçe Başkanı Ali Gencal, CHP İlçe Başkanı Erol Mutlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Akıncı, Resmi Kurum ve Kuruluşların Daire Amirleri, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve çok sayıda Öğrenci katıldı.

 

Öğrencilerin, dev Türk Bayrağı ile “Vefakar Gençlik, Fedakar Ecdadını, Unutmayacak” pankartını taşıdığı yürüyüş etkinliği, Babaeski 100.Yıl Stadı önünde başlayarak, Gündüz Onat Festival Alanında son buldu.

 

Babaeski Kaymakamı Tarkan Keskin “Babaeskimizin kurum müdürleri, sayın başkanımız ve öğrencilerimiz ile birlikte yıllar önce Sarıkamış'ta birçoğu donarak şehit olan 60 bin askerimizi andık. Hava durumu da durumu anlamaya müsaitti. Karlı ve çok soğuk bir hava var. Onların yaşadığı ortam kadar olmasa da biraz o havayı bize verdi. Allah onlardan razı olsun. Allah şahadetini kabul etsin. Ondan sonra da gelen ecdadımızın şehitlerini rahmetle anıyoruz. Çünkü bu topraklar, üzerinde binlerce yıldır yaşadığımız topraklar. Bu toprakları biz bu şehitlerimizin kanı ile vatan haline getirdik. Hala da vatanımızı korumanın mücadelesini veriyoruz. Ebediyen bu topraklar bizim olarak kalmaya devam edecektir” dedi.

 

Sarıkamış Şehitleri Hikayesi

Yıl 1914…Yer Sarıkamış…

Sarıkamış‘ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik.

1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars‘ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.

Sarıkamış’ta dondurucu soğuk altında askerlerimizin durumunu Kurmay Subay Şerif Bey “Sarıkamış” adlı kitabında şöyle anlatıyor:

“Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevketmek istedim. Beni hiç görmedi. zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik”.

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç Sarıkamış’ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:

“İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar… İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler… Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda…Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah’larına teslim olmuşlardı.”

Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915’de sona erdi.

Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi. Rus birlikleri de bu savaşlarda 32 bin askerini kaybetti.