reklam
reklam
DOLAR 34,6473 % 0.26
EURO 36,4688 % 0.44
STERLIN 43,6784 % 0.43
FRANG 39,0894 % 0.22
ALTIN 2.924,99 % 0,24
BITCOIN 92.424,01 -5.318

Marteniçka Yapım Atölyesi Etkinliği Düzenlendi.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Marteniçka Yapım Atölyesi Etkinliği Düzenlendi.
reklam

Lüleburgaz Kent Konseyi Halkla İlişkiler Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “Mart Dokuzu” kutlamalarının ilk ayağı olan “Marteniçka Yapım Atölyesi” etkinliği geçtiğimiz gün gerçekleştirildi.

Lüleburgaz Kent Konseyi Başkanı Aysel Balkan Tan konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Atölye etkinliğimizin bir de ikinci ayağı var. Geçtiğimiz yıl Gençlik Parkı’nda düzenlediğimiz Mart Dokuzu kutlamalarını bu yıl daha geniş katılımla kutlamak ve geleneksel hale getirmek istiyoruz. Bu anlamda görüşleriniz bizler için önemli, atölye çalışması sırasında aklınıza gelen bir fikir ya da sunabileceğiniz bir katkı olursa lütfen bizimle paylaşın. Bu etkinliği geçtiğimiz yıl çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla imece içinde gerçekleştirdik, bu yıl da geleneği yaşatmayı ümit ediyoruz. Bu aylarda açık hava etkinlikleri riskli olabiliyor, bu yüzden kutlamamızı herkesin rahatlıkla katılabilmesi açısından 21 Mart’ı içine alan Pazar Günü olarak belirledik. Hedefimiz 19 Mart Pazar günü kutlamayı gerçekleştirmek, fakat yağış, hava muhalefeti gibi bir durumla karşılaşırsak bir sonraki Pazar gününe erteleme durumu oluşabilir. Konu ile ilgili duyuru çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

MART DOKUZU NEDİR?
Toprağı ‘ana’ bilen Türkler, toprağın dirilişini kendi dirilişi olarak algılamış, baharın yaradılışın gerçekleştiği gün olduğuna inanmıştır. Ergenekon’dan çıkış baharda gerçekleşmiş, bu yüzden baharın başlangıcı Türk devlet ve millet hayatında önemli bir yer tutmuştur. Eski Türk takviminde ( On İki Hayvanlı Takvim) yılbaşı olarak kabul edilen Mart Dokuzu, günümüzde kullandığımız takvimde 21 Mart’a tekabül eder.
Mart İpi (Marteniçka) baharı dileklerle karşılamak bakımından önemli bir yere sahiptir. Çeşitli kaynaklara göre farklılıklar gösteren en yaygın inanışa göre; kırmızı beyaz iplerin ve çeşitli boncukların birleşimiyle, çoğunlukla bileklik şeklinde yapılan bu ipler 1 Mart tarihine kadar dilek tutularak takılır, leylek görüldüğünde tomurcuklanmış bir ağaca bağlanır. En kıymetlisi de hediye edilmiş olanıdır.