reklam
reklam
DOLAR 34,6631 % 0.03
EURO 36,3338 % -0.15
STERLIN 43,5741 % -0.06
FRANG 39,1362 % 0.15
ALTIN 2.939,40 % 0,27
BITCOIN 92.641,89 -2.007

Öğrenciler Moral Kahvaltısında Buluştu

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Öğrenciler Moral Kahvaltısında Buluştu
reklam

Düvenciler Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencileri 12 Mart Pazar günü yapılacak olan YGS sınavı öncesinde düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldiler.

Öğretmenler, okul aile birliği üyeleri, veliler ve öğrencilerin katıldığı kahvaltı programında öğrencilere sınav kaygısını yenmenin metotlarını anlatan yetkililer “12 Mart Pazar günü yapılacak YGS için geri sayım başladı. Başarıyı etkileyen faktörlerden biri de sınav kaygısını kontrol altına almak. Bunun en basit yöntemi ise 30 saniye kuralı.

Üniversiteye girişte önemli bir adım olan YGS için öğrenciler gün sayıyor. Öğrencilerin sınav başarısını artırmada dikkat etmeleri gerekenlere değinen Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, sınav kaygısının ve dikkatsizliğin en önemli başarısızlık etkenleri arasında olduğunu söyledi.

30 saniye kuralına vurgu yapan Yurdakul, “Biliyordum ama yapamadım dememek için” öğrencilerin uygulayacağı metotlar hakkında şunları söyledi:

“Beyin faaliyetlerinin tümünün bir sonucu olan dikkatin sınav boyunca sürdürülebilmesi için yarım saatte bir 30 saniye gözlerimizi kapayıp, arkamıza yaslayarak derin bir nefes çekmeli ve kendimizi sınav ortamından uzaklaştırmalıyız. Gözlerimizi kapadığımızda gözümüzün önüne beyaz bir sinema perdesi getirmek, tüm dikkatimizi oraya yönlendirmek ve nefes egzersizi yapmak beynimizi ve dikkatimizi toplayıp tekrar sınava yönelmemize faydalı olacaktır.”

Yurdakul, nefes egzersizinin nasıl yapılacağını, “Bunun için önce 8’e kadar sayıp derin nefes almak, ardından 8’e kadar sayıp, bu süre boyunca aldığımız nefesi tutmak ve son alarak da 8’e kadar sayarken yavaşça nefes vermek nefesimize konsantre olmayı ve sınav gerginliğinden 30 saniye bile olsa uzaklaşmamızı sağlayacaktır. Eğer öğrencide dikkat sorunu yoksa bu işe yarayacaktır” şeklinde açıkladı.

Öğrencide dikkat eksikliği varsa sınavdan önce mutlaka çözülmesi gerektiğini belirten Yurdakul, “Gerek sadece sınavda dikkat eksikliğini giderecek bir ilaç almak, gerekse dikkati bozacak durumlara kendimizi hazırlamak, örneğin deneme sınavlarını gürültülü ortamlarda yapmak işe yarayacaktır” dedi.

"Deneme sınavlarında beyninizin boşaldığını hissediyorsanız, eliniz ayağınız buz kesiyor, kalbiniz çarpıyor, nefesiniz hızlanıyorsa bunlar kaygının belirtileridir."

Kaygının da sınav başarısını düşüren etkenlerden biri olduğunu vurgulayan Yurdakul, “Kaygı kendiliğinden gitmez, kaygıyı atmak için nefesi düzeltmek gerekir. Yukarıda bahsedilen nefes egzersizini yapmak, sınavın zekâyı değil bilgiyi ölçtüğünü unutmamak, istediğimiz gibi geçmezse tekrar deneme şansımızın olacağını düşünmek kaygımızı azaltacaktır. Hafif kaygının bizi motive edeceğini ama yükseldiği oranda başarımızı düşüreceğini bilmeliyiz. kaygımız yüksekse sınavdan önce psikolog ya da psikiyatrist ile kaygının üzerine gitmeli, “Sınavda bir şey olmaz” dememeliyiz. Sınavdan önce kaygı varsa bunun sınav sırasında artacağını, yoksa da başlayabileceğini unutmamalıyız” şeklinde konuştu.