Kırklareli Üniversitesi Lüleburgaz Meslek Yüksekokulu’nda 17 Mart Cuma günü “Çanakkale Savaşları’nda Hava Harekatı” konulu eğitim semineri düzenlenecek.
Düzenlenecek olan panele konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Edip Durmaz ve Araştırmacı-Koleksiyoner Mustafa Gültekin katılacak.
Panel başkanlığını ise Yrd. Doç. Dr. Sezai Öztaş’ın yapacağı söylendi.
Çanakkale Savaşı Hava Harekatı’nın Türk askeri havacılık tarihi için oldukça önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade eden yetkililer “Bu tarihe kadar bazı çalışmalar yapılmış ama yeterli sonuç alınamamıştır.
Ayrıca bu savaşta Türk Milleti bu savaş aletinin gelecek için ne kadar önemli olduğunu anlamışlardır. Çanakkale Savaşına gelmeden önce Osmanlı'da havacılıkla ilgili gelişmelere bakmakta fayda vardır. Uçakların icadından kısa bir süre sonra bu alet tehlikeli bir savaş makinesine dönüşmüştür.
Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa bu durumları yakından takip etmiş ve onun direktifleriyle 1911 yılında Osmanlı'da genelkurmay bünyesinde bir askeri havacılık şubesi oluşturulmuştur. Bu Türk askeri havacılık tarihinin başlangıcıdır.
Mahmut Şevket Paşa kendi maaşından bağışta bulunarak bir kampanya başlatmışve bu kampanyaya başta Sultan Reşat ve donanma cemiyeti, subaylar ve bazı zenginler kampanyaya katılmıştır. Böylece Fransa'dan biri 25 beygirlik biri 50 beygirlik iki uçak almak için gerekli olan para hemen toplanmıştır. Yeşilköy Safra düzlüğünde Kara Tayyare Mektebi ve Yeşilköy Feneri yakınlarında da Deniz Tayyare Mektebi kurulmuştur.
Havacılık açısından böyle bir durum söz konusuyken 2 Ağustos 1914 günü seferberlik ilan edilmiş ve Yeşilköy'de bulunan deniz uçaklarından ikisi İzmir biriside Çanakkale Müstahkem Mevzi Komutanlığına verilmiştir. 25 Ağustos 1914 tarihinde Çanakkale Nara Meydanı'na konuşlandırılan Nievport tipi deniz uçağı ile Dnz. zb. Savmi, Ütğm. Fazıl, Ütğm. Cemla'in yaptığı keşif uçuşlarıyla bölgede ki İngiliz ve Fransız gemi hareketleri izlenmeye başlanmıştır. Bu keşif uçuşlarıyla hem düşmanın gemi hareketleri hemde düşmanın sahip olduğu gemi tipleri hakkında detaylı bilgiye sahip olunmuştur.
18 Mart 1915 günü pilotlarımız keşif raporlarını erkenden teslim etti ve boğaza giren düşman gemilerinin topçu ateşi başladı bu topçu ateşine Ark Royal uçak gemisinden havalanan İngiliz uçakları da bombardımana eşlik etmişlerdi.
Çanakkale savaşında kahraman pilotlarımız keşif görevlerinin haricinde başka görevlerde icra etmişlerdi düşmanın üstün hava gücünü kırmak maksadıyla 18 düşman uçağının mevzi edildiği Bozcaada'da ki meydana bir taarruz planlamışlardı.
Fakat burada ki uçaklar keşif görevi için önceden havalandığından düşman uçaklarıyla havada karşılaşılmıştır. Kısa bir hava muharebesinden sonra hasarsız bir şekilde meydana geri dönülmüştür.
Bundan esinlenen düşman kuvvetleri bizim alanımıza saldırmışsa da meydanda dağıtılarak saklanan uçaklarımız herhangi bir zarar almamıştır.
Çanakkale Savaşı Hava Harekatları Türk ordusunun kara ve denizde olduğu gibi havada da kendisine verilen her türlü görevi büyük bir cesaret içerisinde yaptığını kanıtlamıştır” dediler.