Lüleburgaz Sosyal Dayanışma Merkezi'ni ziyaret eden Kırklareli Valisi Osman Bilgin yaptığı açıklamada, Trakya Kalkınma Ajansı ve özel sektör işbirliğinde bir elektronik ticaret portalı hazırladıklarını müjdeledi.
Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Lüleburgaz SODAM ziyaretinde, üretim yapan kursiyer kadınlara dünyaca ünlü Alibaba, Amazon alışveriş sitesi benzeri elektronik ticaret sitesi üzerinde çalışma yaptıklarını açıkladı. Bilgin, "Bu sitede üretici, ürettiği ürünü kolaylıkla satabilecek. Alibaba, Amazon neyse buradaki sistem de aynısı olacak" dedi.
Kadınların artık ürettikleri ürünleri, kuracakları internet portalı üzerinden direkt satabileceğini kaydeden Bilgin, bu sayede alıcı ile satıcının artık bir "tık" ötede olacağını belirtti.
Vali Bilgin, günümüzde meyve ve sebzeyle ilgili önemli sıkıntılar yaşandığını, belediyeler ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından direkt üretici ile tüketici arasındaki aracıları kaldıran bir sistem kurulduğunu belirterek, "Bu sistemde de aslında biz ürünü üreticiden, tüketicinin direkt almasını sağlayacağız. Normal şartlarda üretici dükkan kirası vermek zorunda kalacak, ortada bir aracı olacaktı. Üretici bunların hiçbiri olmadan bizim kuracağımız portala standardı belli olan ürünü girecek. O ürün beğenilmediğinde iade edilebilecek." dedi.
Vali Bilgin internet sitesinin kurulumunu özel sektör devlet işbirliğiyle yaptıklarını ifade ederek, "Sadece devlet olarak yapmayacağız. Alibaba, Amazon neyse buradaki sistem de aynısı olacak. N11, Hepsiburada, Sefamerve Yemeksepeti.com'u kuran firmalarla. Biz bunu Kırklareli ya da herhangi bir yerdeki firmayla yapmıyoruz. Türkiye'de 650 milyon dolara satılan siteyi (Yemeksepeti.com) üretenle çalışıyoruz. Bu firmanın desteği, kalkınma ajansı tarafından verilen miktar yüklü bir miktar. Biz de Valilik olarak entegre ediyoruz. Standardize hale getirip entegre ediyoruz" dedi.
Dezavantajlı grupların çalışma sistematiğinde bir fabrikaya gidip çalışma kültürü olmadığını belirten Bilgin, "Daha çok kendi evlerinde üreterek satma kültürleri var. Bu nedenle biz yaptığımız işin reklam olmasını değil de gerçekten vatandaşın kazanmasını sağlamak istiyoruz. Vatandaşın kendi evinde, kendi ortamında ve ailesinin de geçimine katkı sağlayacak şekilde geçinmesini sağlamasını istiyoruz. Bunu da oluşturduğumuz e- ticaret ortamıyla yapacağız. Bütün ilin dezavantajlı kesimler başta olmak üzere ürettiği ürünlerle ilgili sertifikasyon, standardizasyon, ödeme ve bununla ilgili kurumsal altyapı oluşturuyoruz. Bunu ilimiz ve ilçelerimizdeki esnaf odalarımızla birlikte sistematik hale getiriyoruz." dedi.