reklam
reklam
DOLAR 34,5467 % 0.18
EURO 36,0147 % -0.62
STERLIN 43,3470 % -0.52
FRANG 38,6490 % -0.66
ALTIN 3.005,46 % 1,47
BITCOIN 96.548,04 -1.968

“Ziya Gökalp” Konulu Eğitim Semineri Düzenlendi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
“Ziya Gökalp” Konulu Eğitim Semineri Düzenlendi
reklam

Kırklareli Ülkü Ocakları Bayanlar Birimi tarafından her hafta geleneksel olarak hayata geçirilen eğitim çalışmaları kapsamında katılımcılara büyük düşünür ve fikir adamı Ziya Gökalp anlatıldı.

Kırklareli Ülkü Ocakları Bayanlar Birimi Başkanı Tuğçe Polat öncülüğünde gerçekleştirilen eğitim seminerinde yazar, toplumbilimci, şair ve siyasetçi Ziya Gökalp hakkında katılımcılara bilgi verildi. “Türk Milliyetçiliğinin Babası” olarak anılan Ziya Gökalp’in Turancılık ideasının yaratıcısı olduğunu ifade eden Tuğçe Polat “Osmanlı-Türk Devleti’nin varlığını devam ettirebilme, en azından elde kalmış son toprakları koruma çabası verdiği 19.yy sonlarında, Türk düşünce hayatının, birincil gündem maddesi ve fikir akımlarının çözme çabası verdiği başlıca soru; ‘‘devletin nasıl kurtarılacağı’’ olmuştur. Osmanlıcılık, İslamcılık, Batıcılık gibi fikirlerin, dönemin medyası, akademik çevreleri ve bürokrasisinde verdikleri entelektüel çekişmeler, zaman zaman bu görüşleri devlet politikası haline getirse de, Türk Milleti’nin tarihi tecrübesi, içtimai yapısı ve öz benliği ile uyuşmaktan uzak olan bu akımlar, doğal olarak milleti ve devleti düzlüğe çıkartacak politikaları üretebilmekte de çok yetersiz kalmışlardır. İşte Gökalp, böyle bir siyasi ve fikri iklimde kendisi gibi düşünen milliyetçi münevverler ile birlikte, çarenin ‘‘Türkçülük’’te olduğunu, korkmadan haykıran bir hareketin en ön saflarında olmuştur.

 Ziya Gökalp’in fikir dünyasının başlıca öğesi; şüphesiz ‘‘Milliyetçilik’’tir.

Aynı zamanda sosyolog (toplumbilimci) olmasının verdiği imkânla, ‘‘millet’’ kavramını bilimsel olarak inceleme şansı bulmuştur.

 Ona göre millet; ‘‘aynı eğitimi görmüş, ortak bir dili, duyguları, idealleri, dini ahlakı ve estetik duyarlılığı paylaşan bireylerden oluşmuş bir grup ya da topluluktur.’’

 Gökalp’in milliyetçilik anlayışı; etnik temelden uzak, kan, ırk, soy aidiyetlerini ikinci plana koyan ‘‘kültür’’ merkezli bir bakış açısına dayanmaktadır. Kültür öğesini detaylandırdığımızda da, özellikle ‘‘dil ve din’’ in bu noktada öne çıkan iki unsur olduğu görülmektedir.

 ‘‘Türkçülüğün Esasları’’ adlı eserinde, Türkçülüğü; ‘‘Türk Milleti’ni’’ yükseltmek olarak tanımlayan Gökalp, Turancılığı ise, ‘‘Türklüğün uzak mefkûresi’’ nitelendirmiştir. Gökalp, Türkleşmek-İslamlaşmak-Muasırlaşmak şeklinde formüle ettiği ‘‘millet’’ merkezli bir milliyetçiliği yerleştirmeye çalışmış, ‘‘kültür’’ kavramını daima birinci milli unsur olarak görmüştür. İmparatorluktan ulus-devlete geçiş sürecinde modern Türkiye’nin oluşturulmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘‘fikirlerimin babasıdır’’ dediği Ziya Gökalp’in fikirlerinin etkisi olduğu görülmektedir” dedi.