reklam
reklam
DOLAR 34,5467 % 0.18
EURO 36,0147 % -0.62
STERLIN 43,3470 % -0.52
FRANG 38,6490 % -0.66
ALTIN 3.005,46 % 1,47
BITCOIN 96.187,17 -2.249

Anaokulu Öğrencilerine Trafik Kuralları Anlatıldı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Anaokulu Öğrencilerine Trafik Kuralları Anlatıldı
reklam

Aktif Sürücü Kursu tarafından Lüleburgaz Özel Helen Doron Anaokulu öğrencileri trafik kuralları hakkında bilgilendirildi.

 

Aktif Sürücü Kursu Kurucusu Yusuf Ünsal ve Eğitmen Ahmet Fikri Ballı tarafından düzenlenen eğitim seminerine çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrencilere trafik kuralları ve trafik kurallarına uymanın önemi hakkında açıklamada bulunan Ballı “Trafik kuralları, yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır. Günümüzde, özellikle büyük kentlerde insan ve araç sayısı çok artmıştır. Yollar kalabalıktır. Yaya ve sürücülerin bir yere gidip gelirken birbirlerine zarar vermeden yol almaları, ancak bu kurallara uymalarına bağlıdır. Trafik kurallarına uyulmadığı zaman neler olduğunu hepimiz biliriz. Bu tür haberleri her gün gazetelerden okumakta, televizyonlarımızda izlemekteyiz. Trafik kurallarına uymamak hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmaktır. Bunu yapan kişiler kendilerinin ve başkalarının yaşama hakkına saygısızlık etmiş olurlar. Trafik kurallarına uymamak insanların ölmelerine, yaralanmalarına, Sakat kalmalarına ve maddi zarara uğramalarına neden olur. Trafik kurallarına uymayarak başkalarına zarar vermek, haksızlık yapmak, kul hakkına girmek demektir. Bu nedenle Toplumsal hayatın gereği olarak trafik kurallarına uymalıyız. Böylece kendimizi ve diğer insanları tehlikelerden korumuş oluruz. Kimsenin hakkını çiğnememiş oluruz. Bunu yapabilmek için Yaya kaldırımlarında her zaman sağdan yürümeliyiz Trafik ışıklarına dikkat etmeli ve kırmızı ışıkta geçmemeliyiz, sürücü ve yolcuysak emniyet kemerini takmalıyız. Ayrıca sürücülerin aşırı hız yapmamaya, uykusuz ve alkollü olarak araç kullanmamaya dikkat etmeleri gerekir cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımında yürümeliyiz. Karşı kaldırıma ancak yaya geçitlerinden geçmeliyiz Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa yine sola bakıp öyle geçmeliyiz Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun solundan yürümeliyiz. Trafik polislerinin işaretlerine uymalıyız Trafik Polisinin olmadığı yerlerde trafik işaretlerine dikkat etmeliyiz. Trafik lambası kırmızı yanarken kesin olarak karşıya geçmemeliyiz. Karşıdan karşıya geçerken zikzaklar çizmemeliyiz. Duran bir taşıtın hemen önünden ve arkasından geçmemeliyiz. Taşıt araçlarından inerken taşıtın tam olarak durmasını beklemeliyiz. Taşıt araçlarına binerken sıramızı beklemeliyiz. Taşıt aracından iner inmez hemen karşıya geçmemeliyiz. Taşıtlara hiçbir nedenle asılmamalıyız. Yolda top oynamamalıyız. Yolda gruplar oluşturup geçişe engel olmamalıyız. Tüm önlemlere rağmen yine de trafikte kural ihlalleri olmaktadır. insanoğlu kendince çeşitli mazeretler bularak bir anlık dikkatsizlik sonucu da olsa trafik kurallarını ihlal eder. İşte tüm önlemlere rağmen meydana gelen trafik kazalarını ve kural ihlallerini asgariye indirebilmek için etkin denetim ve günün koşullarına göre caydırıcı cezai müeyyidelerin uygulanması da gerekmektedir. Ancak o zaman güvenli bir trafikten bahsedebiliriz.
Unutmayalım ki, uygar insan toplumsal kurallara uyan insandır. Uygar insan, her bakımdan kendini geliştirir. Başkalarının haklarına saygı duyar. Kimseye zarar vermez. sabırlı olmasını bilir. Trafik kurallarına uymak da bir sabır ve uygarlık işidir. Trafik kuralları, yaya ve sürücülerin yolda giderken uyması gereken kurallardır.   Trafik Kurallarına Niçin Uymalıyız sorusuna verilecek en kısa yanıt ise; Düzen kurallara göre sağlanır olmalıdır. Kurallara uymazsak hem karşı tarafın hem de kendi tarafımızın can ve  mal kaybına yol açmış oluruz. Trafik kazalarına neden olan faktörlerin başında trafik kurallarına uymamak gelir. Ayrıca alkollü araç kullanma, uykusuz ve yorgun araç kullanmak, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip,  emniyet kemeri kullanmama, araç kullanırken cep telefonu kullanmayı da trafik kazası nedenlerine  ekleyebiliriz. Trafik kurallarına uymalıyız çünkü güvenli ve düzenli bir ortamda yaşamak herkesin  hakkıdır. Trafiğe ilişkin güvenlik bilincinin küçük yaşlardan itibaren oluşturulması gerekiyor. Trafiğin bu derece tehdit edici ve kazaların, ölümlerin bu kadar fazla olmasında herkesin kendi payına düşeni  sorgulaması gerekiyor. Kendi sorumluluğumuzu üstlenmeliyiz. Her trafik kuralının dayandığı bilimsel  bir güvenlik gerekçesi vardır. Amacımız güvenli bir şekilde bir yerden bir yere gitmektir. Trafik kurallarına uymayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Trafikte yaya, sürücü ve yolcu olarak  uymamız gereken trafik kuralları vardır. Trafikte yaya olarak sorumluluklarımızı şöyle sıralayabiliriz. Öncelikle trafik kurallarını öğrenip uygulamalıyız. Trafik işaret ve levhalarının anlamını bilmeliyiz.  Karşıdan karşıya geçerken yaya geçitlerini, alt ve üst geçitleri kullanmalıyız. Yaya geçidi olmayan yerlerde karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakmalıyız. Yol boş ise hızlı adımlarla karşıya geçmeliyiz. Yaya kaldırımlarının sağından yürümeliyiz. Trafik ışıklarına ve trafik polisinin işaretlerine uymalıyız. Trafikte yolcu olarak uymamız gereken trafik kurallarını da şunlardır. Taşıt hareket halindeyken taşıt penceresinden el, kol çıkarmamalıyız. Sürücünün dikkatini dağıtacak hareketler yapmamalıyız. Toplu taşıma araçlarında yolculuk yapıyorsak taşıt içinde bir yerlere tutunmalıyız. Özel taşıtlarda emniyet kemerimizi takmalıyız. Taşıtlara binme-inme kurallarına uymalıyız.  Güvenli ve düzenli bir ortamda yaşamak için trafik kurallarına uymalı ve uymayanları  uyarmalıyız. Eğer trafik kurallarına uymazsak ülke ekonomisi zarara uğrar. Kendimizin, sevdiklerimizin  ve başka insanların ölümüne, yaralanmasına ve sakat kalmasına neden olabiliriz. Başkalarının yaşama hakkına saygısızlık etmiş oluruz. Trafik kurallarına uyarsak kendimizi ve diğer insanları tehlikelerden  korumuş oluruz” dedi.