Pazar günü Lüleburgaz Osmaniye Köyü’nde 10.000 Karaçam fidanından oluşacak 3. Karbon Ayak İzi Ormanının açılışı yapılacak.
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, her sene Karbon Ayak İzi Ormanı oluşturma çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın amacı; Doğaya salınan sera gazlarına karşı toplanan bağışlarla daha çok ağaç dikerek ve toplumu bu yönde çalışmaya teşvik ederek doğanın korunmasına katkıda bulunmaktır.
Yapılan çalışma ve faaliyetlerle ilgili Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı yetkililerinin yaptığı açıklamada; ‘‘Küresel ısınma hızla sürüyor ve dünyamızın geleceğini tehdit etmeye devam ediyor. Bu sürecin en etkili sorumlularından biri de, içlerinde en zararlısının karbondioksit (CO2) olduğu bilinen “sera gazları”. Günümüzde pek çok tüketimimizin sonucunda ortaya çıkan, başka deyişle neredeyse her eylemimizin ardından doğaya saldığımız sera gazlarının etkisini azaltmak ve çevreye verdiğimiz bu zararı olabildiğince telafi edebilmek için, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı FEST Travel’ın desteğiyle 2012 yılında Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi’ni başlattı. “Sorumlu ve Sürdürülebilir Turizm” prensibini kendisine yol edinen ve bu yaklaşımı yaygınlaştırmayı hedefleyen FEST Travel ile kültürel mirasımızın layıkıyla tanıtılması ve korunması için çalışan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, karbon salınımını kısmen de olsa telafi etmek amacıyla 2012’de başlattıkları ağaç dikme eylemlerine ara vermeden devam ediyor.
‘‘Sorumlu ve Sürdürülebilir Turizm Prensibini Kendimize Yol Edindik’’
2012 yılında Kocaeli Körfez’de, 2016’da Kırklareli Babaeski’de oluşturulan ilk iki Karbon Ayak İzi Ormanı’nın ardından üçüncü ve en büyük olanı, 9 Nisan 2017 Pazar günü yine Kırklareli’de, Lüleburgaz Osmaniye Köyü’nde toplu fidan dikim töreniyle açılıyor. 10.000 Karaçam fidanından oluşan alana, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz ülkemizin yetiştirdiği en kıymetli botanik bilimi insanlarından Prof. Dr. Faik Yaltırık'ın ismi verilerek bizlere bıraktığı bu önemli mirasın da yaşatılması ve yeni kuşaklara aktarılması hedeflendi.
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Onursal Başkanı Faruk Pekin ve Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Necmi Aksoy’un rehberliklerinde toplu fidan dikimi ve flora gezisi, doğanın yeniden uyandığı bu anlamlı dönemde doğaseverlerin gösterdiği yoğun ilgi ve katılımla önümüzdeki sene daha da büyük bir orman alanının oluşturulacağına şimdiden önemli bir işaret.
Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi’ne destek olmak için mail ya da telefon yoluyla yıl boyunca Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’na ulaşılabilir ve bu uzun soluklu projenin bir sonraki adımına katkıda bulunmak için ayrıntılı bilgi alınabilir. Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı olarak her sene bir Karbon Ayak İzi Ormanı oluşturmaya çalışıyoruz. Amacımız, doğaya saldığımız sera gazlarına karşı topladığımız bağışlarla daha çok ağaç dikerek ve toplumu bu yönde çalışmaya teşvik ederek doğanın korunmasına katkıda bulunmak. 2012'de Kocaeli Körfez, 2016'da da Babaeski Karahalil'de oluşturduğumuz ormanlarımızın ardından şimdi sıra üçüncü ve en büyük olanına geldi: 9 Nisan Pazar günü saat 10.00'da Osmaniye Köyü'nde 10.000 Karaçam fidanından oluşacak 3. Karbon Ayak İzi Ormanımızın açılışını ve toplu fidan dikim törenini yapıyoruz. Halkımızın katılımlarını bekliyoruz’’denildi.