reklam
reklam
DOLAR 34,2906 % 0.16
EURO 37,0922 % -0.36
STERLIN 44,6008 % -0.04
FRANG 39,5736 % 0.02
ALTIN 3.029,35 % 0,58
BITCOIN 67.139,90 -1.637

Vekil Kayan “Mühür; Adaletin Güvencesidir”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Vekil Kayan “Mühür; Adaletin Güvencesidir”
reklam

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan geçtiğimiz gün CHP Demirköy İlçe Başkanlığını ziyaret ederek partililer ile birlikte referandum sonuçlarını değerlendirdi.

Demirköy İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Vekil Kayan “Meşruiyeti tartışmalı olan bir anayasa değişikliğini referanduma götürdük. Neden? Demokrasiyi reddeden bir anayasa değişikliğinin meşruiyeti olmaz. Yürürlükte olabilir ama meşruiyeti tartışılır. Örnek mi? 1982 Anayasası. 1982 Anayasası hâlâ yürürlükte, maddeleri değişti, yürürlükte ama meşruiyetini evet diyenler de, hayır diyenler de tartışıyorlar. Şimdi, bu Anayasa değişikliğinin meşruiyeti tartışmalıdır. Demokrasiyi yok eden bir anayasa değişikliği olamaz1982 Anayasasına referandumda yüzde 91,4 evet çıktı. O dönemde de baskılar vardı. O dönemde Kenan Evren ve komutanlar vardı. O dönemde de il il geziliyordu. O dönem de baskılar vardı. O dönem de hayır diyenler cezalandırılıyordu. O dönem de medya özgür değildi bugünkü şartlarda olduğu gibi. Ama o dönem evet diyenlerin oy oranı yüzde 91,4. Demokrasi açısından geldiğimiz süreci vurgulamak açısından söylüyorum. Bugün bu baskı anayasasına hayır diyenlerin oranı yüzde 50’nin üzerinde. Bu açıdan bir demokrasi destanı yazdık bizim demokrasi tarihimizde diyorum. 1982 Anayasası oylanırken Kenan Evren Çankaya İlkokulunda oyunu kullanıyor. Seçim sonrası sandıklar açılıyor. “Hayır” diyen bir pusulanın üstünde aynen şu not var: “Korku üzerine hâkimiyet inşa edilemez. Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk.” Öyle egemen bir korku var ki, hayır pusulanının üzerine bu notu düşmek zorunda kalıyor, üst düzey bir yönetici veya bürokrat bu notu düşmek zorunda kalıyor. O dönemin koşullarıyla bu dönemin koşulları aynı, ama o dönemin insanı ile bu dönemin insanı aynı değil. Biz artık, hep birlikte demokrasi istiyoruz, baskıcı bir yönetim istemiyoruz. Bu not alınır, tutanağa geçirilir ve bu hayır oyu reddedilir oy pusulasının üzerinde yazılar olduğu için.

Hiç kimse unutmasın bir ülkü etrafında hepimiz birleştik. Türkiye’nin bekası için, demokrasimiz için, hepimizin özgürlüğü için, düşüncelerimizi özgürce ifade etmek için hepimiz demokrasi paydasında birleştik. Çok önemlidir bu ve biz gerçekten de bir tarih yazdık ve bu tarih bir demokrasi tarihidir. Bu destanı hep birlikte yazdık. Tabii, sivil toplum örgütlerine de teşekkürümüz var, bazı meslek odalarına; gecelerini gündüzlerine katıp sokak sokak gezen, insanları birebir ikna etmeye çalışan bütün sivil toplum örgütü üyelerine ve meslek kuruluşu ve yöneticilerine de yürekten teşekkür ediyoruz. Bu teşekkürü yapmak benim boynumun borcudur ve tabii, son teşekkürü de Cumhuriyet Halk Partisinin örgütlerine yapmak istiyorum. Hepimiz gece gündüz demokrasi için çalıştık. Hepimiz kucaklayıcı bir dil kullandık. Saldırıya uğradık, ses çıkarmadık; kurşunlandık, ses çıkarmadık; bıçaklandık, ses çıkarmadık sırf demokrasi için. Hiç kimseye tuzak kurmadık. Hiç kimsenin kötülüğünü istemedik, hiç kimseye zulüm yapmadık. Hiç kimseyi, benim hoşlanmadığım düşünceleri dile getirdi diye onu ötekileştirmedik. Onu büyük bir sabırla dinledik, çünkü bu ülkede birlikte yaşıyoruz, birlikte yaşayacağız, demokrasiyi birlikte güçlendireceğiz. Akıl akıldan üstündür inancına sonuna kadar sahip çıktık, bundan sonra da sahip çıkacağız, her ortamda sahip çıkacağız. Farklı kimliklerden, farklı inançlardan olanlar, farklı yaşam tarzları olanlar, hepimiz demokrasi paydasında birleştik; hepimiz hep birlikte bir destan yazdık. Bu destanın sahibi ben değilim, bu destanın sahibi sizlersiniz. Sizlere yürekten teşekkür ediyorum. Mühür yazıların altına basılır, oy pusulalarına basılır mühür, zarflara basılır mühür, çünkü mühür basılırsa mühür sözün bittiği yerdir. Olay oturulmuştur, konuşulmuştur, tartışılmıştır, altına mühür basılmıştır, mühür değerli arkadaşlarım. Mührün bir diğer anlamı da hatemdir, yani sona erdirmektir. Türkülerimize de girmiştir bu. Mühür, insanlık tarihi kadar eskidir, kazılarda toprak mühürler çıkar. Neden? Oturup düşünme, karar verme ve kararı bir belgeye bağlamak ve altına mühür vurmak, bütün anlaşmaların altında mühürler vardır. Mühür, aynı zamanda bir güvencedir, bir hakkın güvencesidir, adaletin güvencesidir, mührün varlık nedeni de zaten odur. Siz bütün bu gerçekleri reddederek mühürsüz oy pusulalarını, mühürsüz zarfları geçerli kabul ediyorsunuz. Neye göre kardeşim bu, hangi yasaya göre, hangi anayasaya göre? Eğer birilerinin arzusuna göre yapıyorsan bunu kusura bakma sen hâkim olamazsın, hâkim değilsin, o koltuğundan ineceksin kardeşim. İnancımızda da mühür çok önemlidir. Son Peygamber Hz. Peygamberimiz de kendisinden önceki bütün peygamberleri tasdik eden, yani onların nübüvvetini mühürleyen son peygamber olarak nitelendirilir” dedi.