Ankara, Finansal Bilgilerin Karşılıklı Otomatik Paylaşımı Anlaşması kapsamında, Türkiye kökenli kişilerin Türkiye bankalarındaki finansal birikimlerine ilişkin tüm bilgileri, bu yılın sonunda 57 ülkeyle paylaşacak. CHP’li Utku Çakırözer, 6,5 milyon Türkiye kökenli Avrupalı’nın bundan etkileneceğini söyleyerek, Erdoğan’a anlaşmayı erteleme çağrısında bulundu.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Avrupa'da yaşayan Türkiye kökenli kişilerin, Türkiye’deki birikimlerine ilişkin finansal bilgilerin bulundukları ülkeler ile otomatik paylaşımını öngören uluslararası anlaşmanın uygulanmasının ertelenmesi çağrısında bulundu.
Finansal Bilgilerin Karşılıklı Otomatik Paylaşımı Anlaşması kapsamında Türkiye bu yılın sonunda 57, gelecek yıl ise 100’e yakın ülkeye, Türkiye kökenli yurttaşların Türkiye bankalarındaki para ve diğer finansal birikimlerine ilişkin tüm bilgilerinin gönderecek.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, Avrupa’daki 6,5 milyon Türkiye vatandaşını etkileyecek bu anlaşmanın ertelenmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulundu.
‘KİMSENİN HABERİ YOK’
Yurtdışındaki Türklerin Türkiye’deki bankalarda bulunan paralarının bulundukları ülkelerle paylaşılmasına ilişkin bilgilendirme yapılmadığını söyleyen Çakırözer, “Anlaşma yurtdışındaki 6,5 milyon Türk vatandaşını etkileyecek ama kimsenin haberi yok. Bu anlaşmadan kaçalım demiyoruz ama vatandaşımızı elin vergi idarelerinin eline teslim etmeyin. Yurtdışındaki vatandaşlarımızı yeterince bilgi sahibi yapana kadar bu anlaşmanın uygulamasını erteleyin. Bu bir lütuf değildir. Nasıl buradaki vatandaşın hakkını hukukunu korumak zorundaysak, bizim ayrılmaz parçamız olan Avrupa’daki 6 buçuk milyon kardeşimizin hakkını hukukunu korumak hepimizin boynun borcudur” dedi.
Sadece Almanya’da üç milyon, yurtdışında ise toplam 6 buçuk milyon Türkiyelinin bulunduğunun altını çizen Çakırözer, “Hiçbirini bilgilendirmemişsiniz, milyonlarca Avrupalı Türk bu anlaşmaya hazırlıksız. Öğrenip uygulamakta zorlanıyor. Bu anlaşmanın uygulamasını ertelemek ya da kademeli bir geçiş istemek Türkiye Cumhuriyeti’nin en doğal hakkıdır. Bu bir lütuf değildir. Bu sayede yurtdışındaki kardeşlerimize bu anlaşmayı öğrenme ve ona göre tedbirini alma, bulunduğu ülkeye bildirimini yapma zamanı tanımış ve onları her türlü suistimale karşı korumuş oluruz” ifadelerini kullandı.
57 ÜLKEYE BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILACAK
OECD nezdinde ‘vergi kaçakçılığını, kara parayı ve terörün finansmanını önlemek’ için Kasım 2011’de ‘vergi konularında karşılıklı idari yardımlaşma sözleşmesi’ imzalanıp, 2017’de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çakırözer, anlaşma kapsamında Türkiye’nin bu yıl sonunda 57, gelecek yıl ise 100’e yakın ülkeye, Türkiye kökenli göçmenlerin Türkiye bankalarındaki para ve diğer finansal birikimlerine ilişkin tüm bilgilerinin göndereceğini söyledi. Çakırözer, “Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, Danimarka hepsi bu listede. Bu ülkelerde yaşayan milyonlarca kardeşimiz şu anda panik içinde” şeklinde konuştu.