Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeği hasadının tamamlanmak üzere olduğunu, birlik olarak geçen sezon 264 bin ürün alırken, halen devam eden yeni kampanya döneminde ise mübayaa ettikleri ürün miktarının 276 bin tona ulaştığını söyledi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ayçiçeği hasadının tamamlanmak üzere olduğunu, birlik olarak geçen sezon 264 bin ürün alırken, halen devam eden kampanya döneminde ise bu yıl276 bin ton ürün mübayaa ettiklerini söyledi.
Ayçiçeği hasadı yüzde 95 seviyelerine yaklaştı.Trakya Birlik 276 bin ton ürün mübaaya ederken, Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç de kampanya dönemini değerlendirdi.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç kampanya dönemini değerlendirdi ve 276 bin ton ürün mübaaya edildiğini söyledi. Ödemelerin yaklaşık yüzde 65-70 seviyelerine yaklaştığını belirten Kırbiç, "İlk gün dökenle son gün dökenin fiyatı aynı oluşmakta" dedi ve şu açıklamayı yaptı:
"Trakya Birlik 2021-2022 kampanya döneminde dün itibariyle 276 bin ton civarında ürün mübaayası gerçekleşti. Hasat yaklaşık yüzde 95 seviyelerine ulaştı. Hem bölgemizde hem Trakya Birlik'in iştigal alanı olan bölgelerde. Bildiğiniz gibi 14 Eylül 2021 tarihinde 40 yağ ayiçeğinin fiyatını 5 bin 100 TL ton olarak birlik yönetim kurulu olarak açıklamıştık. 1 Ekim 2021 tarihinde ön alım fiyatımızı 5 bin 400 TL ton olarak açıkladık. Üreticilerimizin de bu fiyattan memnun olduğunu izledik. Çünkü Trakya Birlik'in alım modeli; ilk ürünü dökenle, kampanya dönemi bitene kadar o olan süreçte herkes aynı bedelden ürününü dökmüş oluyor.
Yani bu serbest piyasalarda o gün düşük oluşmuştu. Bugün yükselebilir ama Trakya Birlik'in ilk gün dökenle son gün döken fiyatı aynı oluşmakta. Bu bağlamda bizim yağ oranına göre alım yapıldığı için her bir puan için yağda yüzde bir buçuk oranında fark var yağ oranı anlamında. Bu da bugünkü açıklanan rakamla bir puanlık yağda 81 TL tonda bir fark oluşturmakta. Üreticilerimizin bölgemiz anlamında birlik genelinde de yaklaşık yüzde 44 yağ oranına yakın bir oran var. Oran iyi. Bu da tabi üreticimize artı bir gelir sağlamakta.
Bugün itibariyle ödemelerimizde yaklaşık yüzde 65-70 seviyelerine yaklaşmıştır. 15 gün içerisinde dökülen ürün ödemesi yapılmakta. Bunda gözlemlediğimiz gibi üreticilerimiz memnun. Üreticilerimiz dökmeden önce zaten bilirler bunun kısa sürede parasını alacağını. Bu anlamda bir sıkıntımız yok. Bu operasyonu yönetmek çok kolay değil. 276 bin ton ürün daha da gelmeye devam ediyor. Bunlar büyük miktarlar bu operasyonu yönetmek çok kolay değil. Sanayici, tüccar birkaç günlük ürününü alır işler. Daha sonra piyasa yükselirse yüksek fiyattan da alabilir, düşerse düşük fiyattan alabilir ama Trakya Birlik'in böyle şansı yok.
Böyle büyük stokla çalışmak her zaman risk oluşturur. Çok şükür bugüne kadar Trakya Birlik bunun üstesinden geldi. İnşallah yine gelecektir. Ben üreticilerimize bol bereketli bir sezon diliyorum.
Üreticinin 50 kuruş olan desteğin 1 TL olması talebine gelince hükümetimizin alacağı karara bağlı. Onun artmasını üreticilerimiz doğal olarak ister. Geçtiğimiz yıllarda hep bir miktar arttırılmıştı. Ümidimiz inşallah önümüzdeki dönemde de bu prim miktarının arttırılması yönünde hükümetimiz bu yönde karar alacaktır diye düşünüyorum.
Geçen sene 264 bin ton ayçiçeği alınmıştı. Şu an geçen senenin üzerinde. Bunun üzerine bizim ön alım fiyatımız kesinleşti. Ancak karlılığımız oluştuğunda kar payı dönem sonunda ortaklarımıza verilecektir bu fiyatın üzerine.”