reklam
reklam
DOLAR 34,5200 % -0.08
EURO 36,1732 % 0.45
STERLIN 43,3470 % -0.52
FRANG 38,7213 % 0.2
ALTIN 3.003,17 % -0,08
BITCOIN 96.890,44 -1.025

Tanzer Koç İddialara Cevap Verdi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Tanzer Koç İddialara Cevap Verdi
reklam

Ak Parti Lüleburgaz İlçe Başkanı Tanzer Koç anayasa değişikliği ve referandum süreci hakkında vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini söyledi. “İddialar ve Gerçekler” başlığıyla hazırlanan görseli paylaşan Koç söz Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

Tanzer Koç iddiaların arasında “Ülke bölünecek. Rejim değişiyor. Diktatörlük geliyor, cumhurbaşkanı yargılanamaz. Cumhurbaşkanına yasama yetkisi veriliyor. Cumhurbaşkanı keyfi OHAL uygulayabilir. İddia, Cumhurbaşkanı Meclisi feshedebilir. İddia bütçe ve ekonomi cumhurbaşkanına bağlı olacak. Yargıda vesayet rejimi güçlenecek. Cumhurbaşkanı her konuda kararname çıkarabilecek. Cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu denetlenemeyecek” gibi asılsız söylemlerin yer aldığını söyledi.

Tanzer Koç tarafından paylaşılan broşürde “Cumhurbaşkanlığı Sisteminde yapının korunması esastır. Bu iddiayı bilinçli olarak yayanlar Cumhurbaşkanlığı Sistemine hayır diyen terör örgütü PKK ile aynı safta yer almaktadırlar. Hatırlatalım, PKK’nın Cumhurbaşkanlığı Sisteminden rahatsız olmasının nedeni yeni düzenlemenin üniter yapıyı daha da güçlendirmesidir. Mevcut sistemde cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında yargılanamazken yeni düzenlemeyle cumhurbaşkanı tüm suçlardan yargılanabilecek. Yani cumhurbaşkanının cezai sorumsuzluğu kaldırılıyor. Mevcut sistemde cumhurbaşkanının Yüce Divana gönderilebilmesi için meclisin yüzde 75’nin oyu gerekirken yeni sistemde bu oran yüzde 66’ya düşürülüyor. Yasama yetkisi tamamen TBMM’ye aittir. Cumhurbaşkanının yasama, kanun yapma yetkisi yoktur. Meclisin onayı olmadan OHAL’i ilan edilmesi mümkün değildir. OHAL’i kaldırma, süresini kısaltma yetkisi cumhurbaşkanın değil sadece TBMM’ye aittir” denildi.

Koç konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanın Meclisi feshetme yetkisi yoktur. Eğer cumhurbaşkanı meclisi feshederse kendi cumhurbaşkanlığı da düşer. Gerçek, cumhurbaşkanlığı bütçeyi hazırlayıp meclise gönderecek. Önce Bütçe Komisyonu, daha sonra ise Meclis Genel Kurulu’nun onayıyla bütçe uygulanır. Yeni bütçenin uygulanması için cumhurbaşkanın değil TBMM’nin onay vermesi gerek. Aksine vesayet rejimi ciddi anlamda güç kaybediyor. Yeni düzenlemeyle vesayet rejiminin en önemli araçlarından biri olan sivil ve denetime de kapalı olan askeri mahkemeler kaldırılıyor. Yargı tamamen sivilleşiyor. Cumhurbaşkanın temel hak ve özgürlük konusunda kararname çıkarma yetkisi yoktur. Cumhurbaşkanı meclisin yaptığı kanunlarla açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramaz. TBMM yürütme organı millet adına; Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru önergesi ile denetleme yetkisini aynen devam ettirecek. Yani cumhurbaşkanı ve bakanlar doğrudan meclis tarafından denetlenebilecek” dedi.