reklam
reklam
DOLAR 34,3005 % 0.03
EURO 37,0159 % -0.04
STERLIN 44,4355 % -0.17
FRANG 39,4621 % -0.28
ALTIN 3.013,27 % -0,53
BITCOIN 67.752,01 1.005

Vekil Gündoğdu “Muhtarlarımız Devlet ile Halk Arasında Köprü Konumundadır”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Vekil Gündoğdu “Muhtarlarımız Devlet ile Halk Arasında Köprü Konumundadır”
reklam

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, 19 Eylül Muhtarlar Günü dolayısıyla TBMM’ye soru önergesi sundu.

Vekil Gündoğdu soru önergesinde, Anayasanın 98 inci Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Ülkemizin dört bir yanında 80 milyon yurttaşımızı kucaklayarak, vefakâr bir şekilde görev yapan ve en küçük mahalli birimlerin idarecileri konumunda devleti temsil eden 50.217 köy ve mahalle muhtarımızın sorunlarının tespit edilerek, çözüm yollarının bulunması amacıyla, anayasanın 98 inci Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz. Ülkemizde, 18.296 köy, 31.921 mahalle muhtarı olmak üzere toplam 50.217 muhtarımız bulunmaktadır. Köy ve mahallelerin toplum içinde daha küçük birimler olduğu göz önüne alındığında, muhtarların, şehir, kasaba ve köylerimizde hem birlik ve dayanışmanın sağlanması açısından, hem de belediye ve diğer kamu kuruluşlarına ait hizmetlerin görülmesi açısından ne kadar önemli oldukları ortaya çıkmaktadır.

“Muhtarlarımız Devleti Temsil Ediyor”

Ülkenin dört bir yanında devlet ve vatandaşın ilk kaynaştığı, buluştuğu ve iletişim kurduğu, devlet ve vatandaş arasında köprü görevi yapan muhtarlarımız toplumun kılcal damarlarını oluşturmaktadır. Bütün bu önemlerine rağmen, köy ve mahalle muhtarlarının, bugün, gerek maddî gerekse görevin yerine getirilmesi bakımından yeterli donanıma sahip değildirler. Seçimle iş başına gelen ve en küçük mahalli birimlerin idarecileri konumunda olan mahalle ve köy muhtarlarımızın sorunları her geçen gün artmaktadır. Görev ve sorumlulukları her geçen gün artan, varlıklarıyla devlete, millete güç veren seçilmiş muhtarlarımızın ekonomik ve sosyal problemlerinin çözülmesi ivedilik arz etmektedir. Tüm zorluklara rağmen köyünde, mahallesinde özveri ile devletini temsil etmeye çalışan muhtarlarımızın birçoğu hala teknolojik gelişmelerden faydalanabileceği bir modern çalışma alanına, personele ve hizmet binasına sahip bulunmamaktadır. Mahalle muhtarlarımız Belediye Meclislerinde, köy muhtarlarımız da İl Genel Meclisinde temsil edilmeleri söz ve oy haklarının bulunması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca köy ve mahalle muhtarlarımızın çeşitli zamanlarda ilgili olduğu mülki amirliği tarafından eğitim ve bilgilendirme toplantılarına alınmaları muhtarlarımızın işlerini kolaylaşmasını sağlayıcı bir unsur olarak görülebilmektedir. 50.217 muhtarımız, ülkenin dört bir yanında halka hizmet ağının halkla devlet kaynaşmasının en yakın ve en önemli dayanak noktalarıdır. Bu nedenle muhtarlarımızın sorunlarına vakit geçirmeden çözüm bulmak gerekmektedir. Bu doğrultuda, Devlet ile vatandaşımız arasında sağlıklı bir işbirliğinin kurulabilmesini sağlayacak, vatandaşların sorunlarını yerinde, hızlı çözebilecek ve ilgili makamlara aktarabilecek olan muhtarlarımızın, günün gelişmelerini yakalayan çağdaş düzenlemelerle birlikte ekonomik ve sosyal statülerinin yeniden belirlenmesi ve sorunlarının tespit edilerek çözüm yollarının bulunması amacıyla bir Meclis Araştırma Önergesine ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.

(Foto: Milletvekili Basın Danışmanı)