reklam
reklam
DOLAR 34,3014 % 0.03
EURO 37,0003 % -0.1
STERLIN 44,4125 % -0.24
FRANG 39,4496 % -0.31
ALTIN 3.010,16 % -0,63
BITCOIN 67.762,97 0.742

Vekil Kayan “Getireceğiniz Yer Ülkeyi Parçalamaktır”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Vekil Kayan “Getireceğiniz Yer Ülkeyi Parçalamaktır”
reklam

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, TBMM’de söz alarak müftülere ve imamlara resmî nikâh kıyma hakkının verilmesi konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.

Vekil Kayan’ın TBMM’de yaptığı konuşmasında şunları kaydetti; “Teşekkür ederim Sayın Başkan.Grubumuzun önerisi üzerine söz almış bulunuyorum müftülere ve imamlara resmî nikâh kıyma hakkının verilmesi konusunda.Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu kanun tasarısıyla önceden çok hukuklu sistemden Medeni Kanun'la tek hukuklu sisteme geçmiş idik şimdi tekrar tek hukuklu sistemden çok hukuklu sisteme geçmek için bir kapı aralanmaktadır. Nedir bu? Bugün imamlara, müftülere verilen bu hak, yarın öbür gün bir yasa teklifiyle belediye başkanlarından bu resmî nikâh kıyma hakkının kaldırılmasına kadar gidecektir. Sonuç ne olacaktır? Sonuç, Türkiye'nin bölünmesine kadar, parçalanmasına kadar gidecektir. Medeni Kanun'umuzdan önce çok hukuklu sistemimiz vardı -benden önceki arkadaşlar da izah etmeye çalıştılar- her inanç sistemi, her din kendi içinde hukukuna tabi idi, kendi içindeki hukukla sorunlarını çözüyorlardı; daha sonra Medeni Kanun ile bunu kaldırdık, tek hukuklu sisteme geçerek herkesin kabul edeceği bir Medeni Kanun yarattık. Biz bu Kanun'u çıkardığımız zaman önceleri buna diğer inanç sistemi, gayrimüslim dediğimiz vatandaşlarımıza bu mecburiyet getirilmemişti fakat onlar da gördüler ki bu şekilde yürümeyecek, kendileri karar verip bu bahsettiğimiz Medeni Kanun'a geçmeyi teklif ettiler ve kabul ettiler. Şimdi, tek bir kanun ile, tek bir hukuk ile götürülürken sistem tersine çevriliyor. Yarın öbür gün inanç sistemine göre, diyelim ki belediye başkanlarından bu hak, bu yetki alındı, Hristiyan kendi içinde nikâh yapacak, Musevi kendi içinde nikâh yapacak, Müslüman kendi içinde yapacak ve ayrıca bunların mezheplerine, ayrıca bunların tarikatlarına kadar ayrı ayrı inanç sistemleri kendisinin nikâhını kıymak isteyecektir. Peki, bir Hristiyan ile bir Musevi evlendiği zaman ne olacak? Veyahut da bir Müslüman ile bir Hristiyan veyahut da bir Müslüman ile bir Musevi veyahut da Müslümanın içindeki mezhepler veyahut da diğer inançların içindeki mezheplerde, ayrı ayrı mezheplerdeki insanların evlenmelerinde nikâhı kim kıyacak? Nasıl bir anlayıştır bu? Nasıl bir değerlendirmedir bu? 

Değerli arkadaşlar, bu ülkemizi ayrıştırmaya, bu ülkemizi parçalamaya, bu ülkemizi böldürmeye kadar götürür. Onun için Medeni Kanun'da getirilen bu resmî nikâhı belediye başkanları veyahut da onun yetki verdiği kişiler kıyar sözcüğünden kurtulacaksanız da ülkeyi nereye getireceksiniz? Getireceğiniz yer ülkeyi parçalamaktır. Bugüne kadar ülkenin birliğinden, dirliğinden teker teker tuğlaları sökmeye çalıştınız, bu da o sökmeye çalıştığınız tuğlalardan birisidir. Bu binayı teker teker tuğlaları sökerek yıkmak istiyorsunuz ama hiç unutmayın ki bu yıktığınız yapının altında önce sizler kalacaksınız ve ondan sonra da "Yanılmışız." diyeceksiniz ama "Yanılmışız." dedikten sonra da bunun çaresi kalmayacaktır.
Değerli arkadaşlar, değerli milletvekilleri; bunu tekrar, izanla bir şekilde düşünüp geriye çekmenizi salık veriyoruz çünkü bu gidişat ülkemizin parçalanmasına, ülkemizin bölünmesine yöneliktir. Bundan başka şekilde bir düşünceniz var ise burada gelin söyleyin. Birliğimizi nasıl kuracak bu, nasıl pekiştirecek, hiç düşündünüz mü? Burada hiçbiriniz gelip buna bir izahat getirdi mi? Getiremezsiniz. Çünkü gidişat parçalanmaktır. Bunu, gördüğüm ve anladığım kadarıyla, sizlere birileri yukarıdan veya dışarıdan empoze ediyor, sizler de tam olarak ne yaptığınızı kavrayamadan bu yasayı geçirmeye çalışıyorsunuz ama bu geçirmeye çalıştığınız yasa -daha demin söylediğim gibi- sizleri altında bırakacaktır ve sizler bunun altında ezileceksiniz diyorum, hepinize saygılar sunuyorum” dedi
.