Geçtiğimiz dönemde ikinci kez Tek Gıda-İş Sendikasına üye olan Danone Fabrikası İşçileri, bir takım gerekçelerle DİSK’e bağlı faaliyet gösteren Gıda-İş Sendikasına geçtiler.
Seçtikleri temsilcinin kabul görmemesini mazeret göstererek DİSK Gıda-İş Sendikasına üye olan işçiler “İşçiler birlik olduktan sonra hak alınır” dediler.
TEK Gıda-İş’in işçilerin taleplerine kayıtsız kaldığını ifade eden çalışanlar, DİSK Gıda-İş Sendikasına üye olarak fiili sözleşme imzaladılar.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan DİSK/Gıda-İş Trakya Bölge Sorumlusu Cengiz Atlı “İşçiler bize üye olduktan sonra aylarca eylemler yaptık.
Ve çok iyi zamlar ve haklar elde ettik.
Ancak işverenin ‘Toplusözleşme yetkisi alan sendika ile gelin’ demesi üzerine işçiler Tek Gıda-İş’e üye olmaya başladı. İşçiler Tek Gıda-İş’e geçerken ‘Biz temsilcimizi ve delegemizi kendimizi seçeriz. Toplusözleşme taslağını hazırlarız ve işçinin haberi olmadan toplu sözleşme imzalanmayacak’ gibi bir takım şartlar koştular.
Ancak bırakın bu şartları yerine getirmeyi yetki başvurusunda bile bulunmadılar. Sendika yöneticileri, daha önce yaptığı açıklamalardan dolayı işçilerin seçtiği temsilciyi istemediklerini, ‘Temsilci seçimi yaparız ama o aday olmasın’ şartı koştular.
Yetkili sendika ile gelin’ demek tamamen işçinin birliği bozmak için oynanan bir oyun. İşçi de bunu gördü zaten. Bu yüzden işveren işçiyi bölmek için Şubat ayında işçilere sormadan zamları yatırdı. Bazı işçilere çok iyi zam verdi. Bazılarına ise düşük zam verdi. Amaç işçileri verilen zamlar üzerinden bölmekti. İşçiler bu tuzağa düşmedi.
Çünkü işçilerin ‘her yıl için 10 lira kıdem farkı zam’ gibi talepleri de var. Başka hiçbir ülke de Danone böyle yasaların arkasına sığınarak işçiyi mağdur etmiyor.
Ama Türkiye’de yasalara sığınarak bir öyle diyor bir böyle diyor. Barajı aşan sendika gelince de itiraz ediyor aşmamış sendika gelince de itiraz ediyor. Bizimle sözleşme yapmasında hiçbir yasal engel yok.
Ama buradaki yöneticiler işgüzarlık yapıyor. İşçiler şimdi ‘Daha önce de bunu yaptılar.
Buna rağmen niye oraya gittik anlamıyoruz’ diyor.
Umarım işçiler buradan bir ders çıkarır.
Tekrar tekrar aynı hataya düşmemek lazım. Biz işçileri daha önce de uyardık. Ama tercihlerine saygı duyduk. İşçiler birlik olduktan sonra hak alınır.
Daha önce birlikte yaptığımız eylemlerle bir sürü hak aldık, bundan sonra da alırız. Yeter ki işçinin birliği bozulmasın.
Tabi burada işçinin birliğinin yanında sendikacının da bu birliği korumak için çaba göstermesi gerekir. Onu da biz yapıyoruz.
Biz işçilerle birlikte hareket ediyoruz” dedi.