Babaeski Kuleli Köyü’nde sera işi ile uğraşan vatandaşlar mağdur oldu. Kar yağışı sonrasında sera üzerinde oluşan ağırlık nedeniyle seranın çöktüğünü belirten vatandaşlar “50 bin kök marul ziyan oldu” dediler.
Babaeski Kuleli köyünde kurduğu sera üzerinden meyve ve sebze ticareti yapan Erdinç Pulluk’a ait 5 dönüm üzerine kurulu sera, üzerinde biriken kar nedeniyle çöktü. Sera içerisinde bulunan 50 bin kök marul, kullanılamaz duruma geldi.
Kuleli köyünde bulunan serada incelemelerde bulunan Babaeski İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Üzeyir Güngör “Bu sene kış mevsiminin beklentilerin üzerinde ağır geçmesi ve kar yağışının çok olması beklenmedik zararlarında meydana gelmesine neden oldu. Bizim bölgemizde yapılan seralar Antalya bölgesi hesapları ile yapıldığı ve bizim bölgenin kar yükünü bilmeden yapıldığı için, kar yükü bilinse bile yılların ortalaması hesaplandığından bu sene ki aşırı yağan kar çok ama çok fazla geldi. Seraların üzerinde beklenenin üzerinde kar çok fazla birikince seralarda direklerin kırılması ve kar yüküne dayanamayarak bükülmeleri sonunda yıkılmalar meydana geldi. 5 dönüm üzerine kurulu olan bu seraların yıkılması sonucunda içinde bulunan 50 bin kök marul gördüğünüz gibi ziyan oldu. Görmüş olduğunuz bu sera Trakya Bölgesi’nin en modern seralarından biri. Trakya da aynı özellikte başka bir sera daha yok. Gördüğünüz bu serada elektrikli havalandırma sistemi, bu havalandırmanın üzerinde sinek ve böcek girmemesi için perdelemesi çok modern bir seradır. Bu sera içerisinde ki mahsuller her bir sırada olmak üzere damlama usulü ile sulama yapılan bir sera ve gerçekten çok modern bir sera idi. Bu zor şartlar 10-15 yılda bir olan durum. Peki, bu kar’a önlem alınamaz mıydı diye soracak olursanız ki kar yağışına engel olmamız mümkün değil, ancak seraların üzerinde birikmesine engel olunabilirdi. Yani bir önlem alınabilirdi. Ancak bu serayı yapan firmaların böyle bir duruma karşı üreticiyi uyarmaması ve ya onunla ilgili bir düzeneği kurmaması ile ilgili. Mutlaka ama mutlaka kar yağacak. Bunu engelleme imkanımız yok, ancak kar yağdıktan sonra seraların üzerinde biriken karı eritmek üzere mutlaka bir düzenek alınabilirdi ama bölgemizde böyle bir yağış beklenmediği için böyle bir düzenek düşünülmemiş. Bu seraların üzerine çıkarak kar temizleme imkanımız da yok. Ancak seraların üzerinde biriken kar püskürtme yolu ile ya tuzlama, sirke ile ya da kimyasallarla temizleme imkanı olabilirdi ve onu yapabilmek içinde seraların üzerine ayrı bir aparat konulması gerekirdi. Ama böyle bir yük düşünülmediği içinde böyle bir aparat düşünülmemiş. Çünkü bu bölgeye bildiğiniz gibi 10-15 yılda bir bu tür bir kar yağışı oluyor. Gerçekten bu durumda üretici arkadaşımız çok büyük zarar etmiş durumda. Aslında yetiştirilen ürün sigortası da yapılmış olsaydı belki bu kadar da zarar olmayacak sigorta zararı karşılayacaktı ama dediğim gibi ürün sigortası da yapılmamış” dedi.