reklam
reklam
DOLAR 34,5467 % 0.18
EURO 36,0147 % -0.62
STERLIN 43,3470 % -0.52
FRANG 38,6490 % -0.66
ALTIN 3.005,46 % 1,47
BITCOIN 97.386,93 -1.251

“Kayın Mantarı Yetiştiriciliği” Konferansı Düzenlendi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
“Kayın Mantarı Yetiştiriciliği” Konferansı Düzenlendi
reklam

Kırklareli İl Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından “Kayın Mantarı Yetiştiriciliği” konusunda konferans düzenlendi.

Kırklareli İl Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta; Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kemal Soylu "Kayın Mantarı Yetiştiriciliği" konusunda katılımcılara bilgi verdi.

       Konferansta Kırklareli İl Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ümit ORTAN Kırklareli'de Mantar Yetiştiriciliği'ni artırmak için çalıştıklarını belirterek; "Bugün burada bulunmamızın sebebi önemli gıda maddelerinden bir olan ve ülkemizde değerini maalesef bulamayan Mantar konusunu işlemek için bir aradayız. Birçoğunuz mantar konusunda bir şekilde ilişkili olduğunu biliyorum. Kayın Mantarı çok bilinen Kültür Mantarı'nın yanında yetiştiriciliği daha kolay ve rahatlıkla bir aile ekonomisine katkıda bulunacak üretim şekillerinden biridir. Kayın mantarı ayrıca doğada kendi kendine yetişebilmektedir. Amacımız burada farkındalığı artırmak ve ilerleyen süreçte gerek il merkezinde, gerekse ilçelerimizde Kayın Mantarı Üretimi'nin artırılması ve geliştirilmesidir.” dedi.

        Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kemal Soylu ise yaptığı konuşmada mantar konusunda çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek şunları kaydetti; "Mantarlarla ilgili çeşitli çalışmalar yapıyoruz, bu çeşitlerden bir tanesi de Kayın Mantarı. Ülkemizde bundan 10 sene öncesine kadar pazarda gördüğünüz beyaz şapkalı mantarlar vardı. Artık kayın mantarı da yaygınlaşmaya başladı, oldukça fazla talep var. Ama yeterli bir üretimimiz yok, talebi karşılayacak üretimimiz yok onun için bu mantar yetiştiriciliğini yapmak isteyenler için bir fırsat olabilir. Kayın Mantarı zaten bizim doğamızda yetişen bir mantar." olduğunu belirtti.

         Konferans Mustafa Kemal SOYLU'nun Kayın Mantarı yetiştiriciliğiyle ilgili sunumu ve soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

İstiridye Mantarı (Pleurotus ostreatus), kayın mantarı, kavak mantarı, selvi mantarı, yaprak mantarı, lamelli soluk istiridye mantarı, karakulak mantarı v.b. bir çok isimlerle bilinen doğada yetişebilen ve yenilebilen mantar türlerinden bir tanesidir. İsmini aldığı gibi, doğada kavak ve kayın gibi ağaçların gövdelerinde yetişen bir mantar türüdür. İstiridye şeklinde  olması nedeniyle "istiridye mantarı" ismini de almış, kültür ortamında yetiştirilebilen ender türlerden bir tanesidir. Hoş bir koku ve damak tadına sahip olan istiridye mantarı, özellikle son yıllarda Türkiye’de ilgi görmüş, besin değeri ve faydalarıyla ciddi talep yaratmıştır.

İstridye mantarı türleri, tamamen organik ortamlarda hiçbir kimyasal madde ve gübre kullanılmadan yetiştirilmesi ile güvenilirliğini diğer mantarlardan bir kat daha fazla artırmaktadır. Kültürü yapılan, ülkemiz koşullarına daha uygun olan istridye (kayın) türü mantarlar hastalık ve zararlılara karşı dayanımı, besin değerinin diğer kültür mantarlarından daha yüksek olması, üretiminde kompost fermantasyonu ve örtü toprağı kullanılmaması üretimin güvenli ve steril olmasını sağlamaktadır.

Doğal antibiyotik özelliklerine sahip olan İstiridye mantarı (selvi mantarı), birçok kanser türünün ve alzheimer hastalarının tedavisinde yurt dışında kullanılmaktadır.