reklam
reklam
DOLAR 34,5467 % 0.18
EURO 36,0147 % -0.62
STERLIN 43,3470 % -0.52
FRANG 38,6490 % -0.66
ALTIN 3.005,46 % 1,47
BITCOIN 98.015,00 -0.477

Kütüphane Otomasyon Sistemi Eğitimi Verildi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Kütüphane Otomasyon Sistemi Eğitimi Verildi
reklam

Lüleburgaz Sokollu Mehmet Paşa İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Dilek Beyoğlu, Büyükkarıştıran Halk Kütüphanesi’nde görev yapan personellere kütüphane otomasyon sistemi eğitimi verildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Lüleburgaz Sokollu Mehmet Paşa İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Dilek Beyoğlu “Eğitim, Lüleburgaz Sokollu Mehmet Paşa İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nde gerçekleşti. Eğitimde Büyükkarıştıran Halk Kütüphanesi’nde görevli 2 personele otomasyon sistemi hakkında eğitim verildi” dedi.

Konuyla ilgili açıklamasına devam eden Beyoğlu “Toplumlardaki bilgi artışı, o bilgiyi ihtiyaç sahiplerine iletme fikrini doğurmuştur. Daha iyinin ve daha kalitelinin üretilmesi için bilgi paylaşımının gerekliliğini gören insanoğlu bilgi paylaşımı için bilgisayar ağlarını geliştirdi.

Bilgiye duyulan ihtiyacın artması ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerden kütüphanelerde etkilenmiştir. Bilgisayarların kütüphanecilikte kullanımı kütüphane otomasyonunu doğururken, internet, kaynakların ve hizmetlerin daha çok kişiye sunulmasını sağlamıştır.

Bilgi otoyolundaki yoğun bilgi trafiğinin düzenli olarak akışını sağlamak ve yönetmek için sağlam bir altyapı ve birbirinden haberdar bilgi kaynakları olmalıdır. Kaynakların yönetimi ve paylaşımı için kütüphanelerde gelişmiş otomasyon sistemleri kullanılır. Bilgi kaynaklarının yönetimi bilgisayarlar tarafından rahatça yerine getirilmektedir. İnternetin gelişmesi ise bilgi kaynaklarının platformdan bağımsız olarak bütün bilgisayar sistemleri tarafından kullanımını sağlamıştır.

Kütüphanelerde çağa uygun hizmetin sunulabilmesi için bilgisayarların ve internetin etkin şekilde kullanılması gerekmektedir. Veri avcılığı gibi teknikler ise performansı en üst seviyeye çıkarmak için yardımcı araçlardır.

Kütüphanelerde gerçekleştirilen, döküman sağlama, kataloglama, ödünç verme, süreli yayınların denetimi ve danışma hizmetlerinin bilişim sistemlerine dayalı olarak gerçekleştirilmesi, kütüphane yönetiminde bilgisayar kullanımı ve uzak iletişim teknolojisi başta olmak üzere enformasyon teknolojisinin tüm ürünlerinden yararlanma kütüphane otomasyonu olarak tanımlanabilir. Otomasyon sistemi, kütüphanedeki kaynakların yönetimi ve en optimum şekilde paylaşımına imkan verir. Sistem içerisinde barkod kullanımı yayınların takibi açısından pratik bir çözümdür. Yayınlar üzerinde yapılan işlemlerde insan faktöründen kaynaklanacak yavaşlık ve hatalar barkod kullanımıyla ortadan kalkmaktadır.

Sistemin gündeme getirdiği bir kavramda online katalogtur. Online katalog sayesinde kütüphanelerde birçok şey değişmiştir. Bilgisayar destekli taramalar başarılı sonuçlar vermekte ve kayıtlara tek tek veya topluca erişilebilmektedir. Katalog tarama kütüphane içinden ve kütüphane dışından yapılabilir hale gelmiştir.

Bütünleşik kütüphane otomasyon sistemi ise terim olarak bir sistem içinde birçok fonksiyonun yerine getirilmesini ifade eder. Yayınların dolaşımı, kurs rezervasyonları, kataloglama, satın alma, kütüphane envanterinin tutulması ve istatistiksel fonksiyonların tümünü birden içerir. Ayrıca sistem sayesinde kütüphaneler arası katalog bilgilerine erişim mümkündür. 

Başta üniversite kütüphaneleri olmak üzere kütüphanelerin hemen hepsinde kütüphane otomasyon yazılımları kullanılmaktadır. Bu sayede araştırmacılara daha kaliteli ve daha hızlı hizmet verilebilmektedir” dedi.