Vali Civelek Kariyer Yolculuğunu Anlattı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü tarafından Siyaset ve Yönetim Tartışmaları 3 programı kapsamında “Kariyer Yolculuğu” başlıklı konferans gerçekleştirildi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1 No’lu salonda gerçekleştirilen konferansa; Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, İl protokolü, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç “Sayın Valim Esengül Civelek, çok değerli dekanlarımız, öğretim elemanlarımız, çok değerli meslektaşlarım, saygıdeğer misafirlerim, sevgili öğrenci kardeşlerim hepinizi saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz.
Bu tür toplantıların herkes için çok faydalı olacağını belirten Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykaç; “Sayın Valimiz Esengül Civelek valilik görevine başlamadan önce devletin üst kademelerinde görev yapmış profesyonel bir yöneticidir. Bu üst düzey yöneticilik tecrübesi başlı başına bizler için çok büyük bir kazançtır. Bunları alabildiğimiz kadarıyla büyük bir kazanç olacağını düşünüyorum. Valilik döneminde ki tecrübeleri de ayrıca alınmaya değerdir. Ben sayın valimize şimdiye kadar üniversitemize göstermiş olduğu yakınlıktan dolayı çok teşekkür ederim. Sayın valimizin konferansının faydalı geçmesini temenni ediyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum” şeklinde konuştu.
“Bugün siz sevgili gençlerle buluşmak benim için büyük bir memnuniyettir” diyen Vali Esengül Civelek, bizleri buluşturan bir araya getiren Sayın Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç’a da şükranlarımı sunuyorum dedi.
Kariyer yolculuğunun zor ve zahmetli bir süreç olduğunu belirten Vali Civelek; “İyi bir kariyer sabır, kararlılık, inanç, çalışma istiyor. Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘Çalınan her kapı anında açılmış olsaydı; sabrın, ümidin, isteğin anlamı olmazdı.’ Sizler toplumsal yaşamda başarılı olarak nitelendirilen kişileri örnek alacaksınız. Örnek alınız ama sakın başkası olmayınız. Kendiniz olunuz. Kendinizi biliniz. Kendinizi tanıyınız. Nerede, neyi, ne kadar yapabileceğinizi keşfediniz. Yeteneklerinizi açığa çıkarınız. Bir insanın kendisini bilmesi tanıması neyi nerde ne kadar yapabileceğini bilmesi gücünün sınırını ve kendisini bilmesi demektir. Burada da çok sevdiğimiz Yunus Emre’nin insanın kendini tanıması ve bilmesiyle ilgili deyişi aklımıza geliyor. ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir; sen kendini bilmezsen, ya nice okumaktır.’ Bu deyiş bir insanın kendisini bilmesi ve tanımasının önemini bizlere anlatan güzel bir deyiştir” ifadelerini kullandı.
Bu Hikâye, Bambu Ağacı Hikâyesidir
Vali Civelek, “Kişisel gelişimciler kariyer yolculuğuyla ilgili böyle bir bilgilendirme ortamında genellikle bir hikâye ile söze başlarlar. Bu bambu ağacı hikâyesidir. Bende yıllardır rol model olarak kariyer yolculuğuma geçmeden önce bu hikâyeyi anlatmaktan da ayrı bir zevk alırım. Bambu ağacının tohumu ekiliyor, sulanıyor ve gübreleniyor. İlk sene tohumda her hangi bir değişiklik olmuyor. 2. sene yine aynı şekilde tohum sulanıyor, gübreleniyor ama 2. senenin sonunda da filizlenme ve yeşerme olmuyor tohumda. Hiç tükenmeksizin bir emekle gayretle 3. ve 4. yılda da tohum sulanıyor ve gübreleniyor. Yine tohumda herhangi bir değişiklik yok. Çok büyük bir sabırla tohum 5. yılda da sulanıyor, gübreleniyor. 5. yılın sonuna doğru tohumda bir filizlenme, yeşerme başlıyor. Ama 6 hafta gibi bir sürede de metreye ulaşan bir bambu ağacınız oluyor. Şimdi soru şu; bambu ağacı 6 hafta gibi bir sürede mi yetişmiştir, yoksa 5 yıllık sürede mi yetişmiştir? Şimdi eğer o sabır, emek olmasaydı bambu ağacının yetişmesinden bahsedemeyecektik.”
Kadın Yönetici Olmak
Kadın yönetici olmak zor mudur? sorusunu hep duyduğunu belirten Vali Civelek, “Kendimi terkip ettiğim bir felsefem var. ‘Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.’ Bu terkibi gençlere de öneriyorum. Bugün yaşamıma yeniden başlıyor ve yeniden bir ideal belirleyecek olsaydım yine aynı ideali belirlerdim. Belirlediğim idealimden fevkalade memnunum. Çok doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum. Süreçte bunun cevabını bana verdi. Evet, kadın yönetici olmak kolay değil. Yoğun mesai, kararlılık, inanmışlık yönetimde olmazsa olmazlardandır. Diğer yandan kurumunuzdan çalışma arkadaşlarınızdan ve başarıdan siz sorumlusunuz. Yönetim bir ekip işidir. Takım işidir. Bilginiz, birikiminiz, kültürünüz, yaşam tarzınızla ekibinize örnek olacaksınız. Çalışma arkadaşlarınıza ekibinize güveneceksiniz. Diğer yandan başarıyı, başarısızlığı; kolayı, zorluğu paylaşacaksınız. Dürüst olacaksınız. Adil olacaksınız. Alçak gönüllü olacaksınız. Eleştiriye açık olacaksınız. Çünkü o eleştirilerden kaçmadığınız sürece kendinizi yenileyeceksiniz, geliştireceksiniz. Eleştirileri kendinize bir avantaj olarak göreceksiniz. Burada eleştirinin önemine istinaden bilinen bir hikâyeyi de anlatmak istiyorum. Bir zamanlar bir bilge varmış. Konuştuğu zaman dinleyenleri hayran hayran onu dinlerlermiş. Ve ileri sürdükleri konular üzerine farklı bir görüş belirtemezlermiş. Ama bir kişi varmış ki, bilgenin karşısına geçer bilgenin anlattıklarına itiraz eder ve onun önermelerini çürütmeye çalışırmış. O camiada bu bakış açısı olan kişiye ilişkin kızgınlık taşırmış. Bir gün bu kişinin öldüğü haberi gelmiş. Cenaze için gidildiğinde görülen şudur. Bilge cenazenin başında o kadar üzgündür ki, o kadar hıçkırıklar içinde ağlıyordur ki, sorarlar neden bu kadar üzgünsünüz oysa her ortamda size ikaz ederdi. Bilgenin cevabı şu olur. Herkesin hayran hayran beni dinlediği büyülendiği ortamlarda bana karşı ileri sürdüğü tezlerle ben kendimi geliştirmeye zorlardım. Onu eleştirileriyle kendimi geliştirirdim. Ben onun ölümüne değil, kendime üzülüyorum diye cevap verir. Evet, sevgili gençler eleştiriden korkmayacağız. Ama her şeyden önemlisi içinde bulunduğumuz anda değil; gelecekte nasıl olacağımızı, nasıl anılacağımızı da düşüneceğiz. Önemli olan budur.” ifadelerini kullandı.
Konferans, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykaç’ın Vali Civelek’e plaket takdim etmesiyle sona erdi.