reklam
reklam
DOLAR 34,3036 % 0
EURO 37,1454 % 0.12
STERLIN 44,6558 % 0.05
FRANG 39,6634 % 0.01
ALTIN 3.020,93 % -0,10
BITCOIN 70.008,45 2.664

Vekil Gündoğdu, Beyin Göçünün Sonuçlarını Sordu

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Vekil Gündoğdu, Beyin Göçünün Sonuçlarını Sordu
reklam

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisine, beyin göçünü soran bir soru önergesi verdi.

Vekil Gündoğdu soru önergesinde, tanımlanan beyin göçünün, ortaya çıkaracağı sonuçların araştırılarak tespit edilmesi, nedenlerinin ortaya çıkarılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz etti.

Milletvekili Vecdi Gündoğdu verdiği soru önergesinde, ülkemizdeki iyi eğitimli ve yetenekli kişilerin başka ülkelere göç etmesi olarak tanımlanan beyin göçünün, ortaya çıkaracağı sonuçların araştırılarak tespit edilmesi, nedenlerinin ortaya çıkarılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz dedi.

Gündoğdu “Geleceğe Umutla Bakmak İçin Acil Tedbirler Almak Zorundayız”

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu soru önergesinde şunları kaydetti: “İyi eğitimli ve yetenekli kişilerin kendi ülkesinden bir başka ülkeye eğitim ve çalışma amaçlı olarak göç etmesi ülkelerin geleceği için ciddi olumsuz sonuçlar doğurduğu ortaya çıkmıştır.

Beyin göçü veren ülkeler olumsuz anlamda etkileniyor olması beyin göçüne sebep olan faktörleri tespit ederek beyin göçünün önüne geçmeyi sağlayan adımların atılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir.

Özellikle üniversitelerimizde kendi kendisini yöneten, baskıdan uzak, özgürce tartışma ve araştırma ortamlarının yaratılamaması genç ve yetenekli beyinleri ülke dışında alternatifler aramaya zorlamaktadır.

Beyin göçünün en temel sebepleri olarak; Olağan üstü hal dönemlerde üniversitelerinden haksız bir şekilde uzaklaştırılan akademisyenler, ifade özgürlüğünün önündeki engeller, demokratik yöntemlerden uzak rektör atamaları,  düşük ücret politikası, ekonomik istikrarsızlık, gelecek endişesi, etnik köken farklılığı, siyasal istikrarsızlık, kalıcı milli eğitim politikasının oluşturulamaması, eğitimde fırsat eşitsizliği, işsizlik başta gelen sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yetişmiş insan gücümüzden verimli bir şekilde yararlanmak, geleceği inşa edecek gençlerimizin ülkelerine hizmet etmesi için tüm engelleri kaldırmak ve geleceğe umutla bakmak için acil tedbirler almak zorundayız.

Bu doğrultuda;İyi eğitimli ve yetenekli kişilerin başka ülkelere göç etmesinin nedenlerinin araştırılarak, tespit edilmesi ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.